Danskerne kæmper med lavt selvværd som følger af stress og depression

Danskerne kæmper med lavt selvværd som følger af stress og depression

Artiklen er sponseret

Det er desværre blevet en helt normal ting iblandt den danske befolkning at have stress eller en vis grad af depression. Der kan være mange grunde til man ikke har det godt med sig selv. Det er vigtigt at finde kernen for, hvorfor man har lavt selvværd. For det meste handler det om det pres der kommer for samfundet og der forventninger vi har til os selv og andre.

Danskerne og lavt selvværd

Mellem 300.000 og 400.000 mennesker, har så lavt selvværd, at det påvirker alle dele af deres liv. Hundredtusinder af danskere lider af lavt selvværd i en grad, så det har en negativ indvirkning på deres arbejdspræstationer, deres arbejdsglæde og generelle trivsel. Lavt selvværd kan være årsag til problemer som stress og depression og et resultat af samme.

Folk med lavt selvværd bliver for eksempelvis mere og hurtigere stressede. Derved får de yderligere lavt selvværd. Det er også sådan, at folk, der har klaret det fint tidligere og så går ned med stress, kan føle lavt selvværd, fordi der er gået skår i deres billede af dem selv. Fordi de ikke kan klare det, de kunne tidligere. Det kan ende utrolig galt, hvis man ikke reagerer.

Man kan blive utrolig overrasket over, hvor meget den fysiske og psykiske del af os, hænger sammen. En dårlig mental tilstand, kan fører til fysiske smerter, som særligt ses ved stress og depression.

Selvværd er ikke noget vi er født med

Selvværd grundlægges i barndommen og svinger gennem livet. Et lavt selvværd har store konsekvenser for vores livskvalitet. Det er dog aldrig for sent at arbejde med at udvikle et solidt og sundt selvværd.

Hver femte dansker har lavt selvværd og en følelse af ikke at slå til. Selvværd handler om den måde vi opfatter os selv på – altså hvordan vi tænker om os selv, og de følelser det udløser. Det er afgørende for vores psykiske trivsel, at vi føler os værdifulde.

Når selvværdet er lavt, er man især præget af dårligt humør, fordi man sidder fast i sine negative tanker og følelser omkring sig selv. Det kan være svært at vise empati og leve sig ind i andres tanker og følelser, fordi man har så meget fokus på sig selv og sin egen smerte. Når man ikke føler sig af værdi, lader man være med at gå efter det, man har brug for i livet. Det gælder for eksempel i forhold til andre mennesker og i forbindelse med uddannelse og job. Det er svært at svare på, hvad man vil med sit liv, for man har ikke en tro på, at man kan vælge, endsige lykkes. Det er derfor super vigtigt, at man går i depression behandling, så snart man kan mærke, at man ikke har det godt. Tag kontakt til nogen, som kan give en professionel hjælp, da man ikke kan stå alene i denne situation. Man har brug for andre til at minde en om alt det positive man også består af.

Handler det om dig eller de andre?

Alle de negative tanker, kan være svære at placere og de overtager hurtigt tankemønsteret. Ens tanker kommer til at bære præg af negativitet og der danner sig hurtigt en ond cirkel. Der danner sig altså et depressivt tankemønster.

Start med selv, at give dine tanker et eftersyn, så du her kan gennemskue hvor stort problemet egentlig er blevet. Det er vigtigt at man lærer at skelne imellem hvad du selv synet, hvad andre synes og hvad man tror andre synes. Vurdér, om du generelt tager for meget hensyn til andre på bekostning af dig selv. Hvis noget nager dig så meget og tynger din selvtillid, som du egentlig godt kan handle på evt. kosmetisk, hvorfor så ikke tage en konsultation med den klinik du overvejer, skal hjælpe dig.

Dårlig selvtillid er både at finde hos mænd og kvinder, i alle aldre. Det ses særligt mænd, når de når overgangsalderen og deres kroppe ændre sig. Hos nogle mænd tynger særligt hårtabet meget, hvilket en klinik som for eksempel poseidon-klinikken.dk kan hjælpe med. Det er ens eget valg, hvordan man vælger at genvinde sin selvtillid, så længe der kommer et positivt resultat ud af det og man gør det på egne bekostninger.

Selvværd kan svinge både fra dag til dag, og i forhold til dem du er sammen med. Dit selvværd bliver hver dag udfordret, så lær dig selv at genfinde balancen hurtigt, når du bliver udfordret og at undgå selvbebrejdelser og nedladende selvsnak.